понеделник, 29 август 2022 г.

Machine Head – Of Kingdom and Crown (2022)

        Слушайки албумът се замислих, че реално Machine Head и Megadeth има много общо. Не, не музикално, а това, че зад името седи един човек и през години той може да я изкачи на върха, но може да я запрати в дълбокото. Robb Flynn никога не ми е бил приятен, винаги сякаш се е стремял да се движи на вълната на това, което е актуално или модерно. Няма значение дали става въпрос Burn My Eyes (1994), когато беше модерно да си ърбън, да не криеш, че харесваш хип-хоп, даже да го показваш. Макар, че за мен този албум винаги е бил някаква бледа версия на смесица между Biohazard, Sepultura и Pantera, но времето той достигна до ранга на класика, а с това не се спори. Или пък The Burning Red (1999), когато нео метъла беше модерен и хайде и те по модата. Честно казано този албум ми звучи по-честно от други техни. Да не говорим, как след като почти се беше затрила групата, той отново изнамери метъл ценностите и я възроди. За всеобщото мнение, че The Blackening (2007) е албумът на първото десетилетие на този век, също тотално не съм съгласен. Или пък историите как е преоткрил концептуалните шедьоври на Rush и класиките от 80-те на Judas Priest и Metallica. За политическите му изказвания, въобще няма да говоря, там вече е наистина нещата са крайно субективни. Но въпреки това, не мога да отрека, че албумите, които направи през години си струваше да се чуят. Кои повече, кои по-малко, кой въобще, до крайна излъгация не се достигна.

Това важи и за Of Kingdom and Crown. След масово оплютия с право Catharsis (2018) и всичките трусове с напускане на музиканти, вероятен край на групата и подобни неща, появата на подобен албум е обнадеждаващо за бъдещето на групата. Robb Flynn предвидливо се завръща към звучене, което им донесе толкова позитиви преди 10-тина години. Сега колко е на нивото на албумите от тогава е спорно. На мен албумът ми се струва близък по звучене и структура на Bloodstone and Diamonds (2014). Разбирайте, най-добрите песни са в самото начало, а ако издържите прекалената му продължителност към края може да откриете още поне една добра песен. Закривашата Arrows in Words from the Sky е чудесна, Become the Firestorm и My Hands are Empty са ми личните фаворити. Откриващата Slaughter the Martyr е излишно дълга и разтеглена и преспокойно може да е поне с 2-3 минути по късно. Но до там, всичко друго сякаш минава и заминава. Започва песента, казваш ок, не звучи добре, но след като свърши, вече я забравяш. А по-лошото е, че докато го слушаш нерядко се появяват сравнения с звученето на други групи. Тази част прилича на Trivium, другаде на Chimaira, че даже имаше на моменти неща близки и до Soilwork. Чакай, нали уж бяха лидери, а ако след този албум си пуснеш миналогодишния на Trivium, някак ти се обръщат представите кой на кого прилича, повлиял и е лидер. Да не говоря как от единия извира разнообразие и свежест, а от другите добре познати приоми на 10, че и повече години. Вероятно и това е най-големия проблем на албума. Без да е слаб, просто в един момент издиша в сравнение не само с предишните албуми на групата, а в сравнение с албуми на групи, които бяха повлияни от Machine Head. От друга страна плюс е, че предшественик му е Catharsis и колкото изтъркани и лъхащия леко на нафталин, макар и добри, моменти да има, те са за предпочитане, даже са ок. А спометите дет метъл елементи, които се споменават в толкова ревюта, така и не ги чух, ама това да е проблема. Също така обложката е чук, тук се вдига малко оценката.

Та така, Machine Head се завърнаха. За някой с пореден шедьовър, за други (мен) с пореден просто добър албум, но е важното, че отново са тук. Пък дали е за хубаво или лошо...времето ще покаже

 

Оценка: 7,5/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар