неделя, 28 ноември 2021 г.

5 задължителни храни, които да консумираш когато застудее

 


С вероятно подзаглавие: И започнеш да ръсиш попръжни след фразата „Бахти бахъра”. Естествено като други мои писания, това е вдъхновено от такова в женски сайт с почти същото заглавие. Там ни препоръчават храни тип сьомга, сардина, ленено семе, сусам и такива подобни. Нека да си ги ядат и попръцкват коледно, но по евростандарти. Това писание ще е за баш задължителните храни по бахърливо. И то тях се попръцква, но някак по паганистично и следващо зова на природата.

-          Кьопоолу – знам, че не го обичаш и звучи като бивш играч на Милан, отишъл в вечния и кръвен противник, ама ще го ядеш, къде ще ходиш. Цяла есен баба ти си е чупила ръцете да ти го направи, че да има какво да плюскаш, михлюзин такъв. А оправдания, че в него имало чесън и ще миришеш, което ще попречи на любовния ти живот, не вървят. Той този ти твой живот знаем го ние, в един ленивец има повече живец;

-                      Обща туршия – задължително от бидон. Задължително стояща на завет в мазата. Следствие от това, задължително е ледено студена, което довежда, че всеки път ти стават на чукан ръцете, като бъркаш. А както много добре знаеш, на дъното остава най-хубавото – морковите, конопидата (по градско му - карфиол) и йелерма (по градски му – земна ябълка, гулия). Ама пък после ти е доволно на корема и не особено доволно като се сетиш да я изхвърляш август месец догодина. Което ни довежда до...;

-          Кисело зеле – както много добре знаем – първо се слага киселото зеле, след това зимните гуми. Народ с такова мислене, няма умиране. Та каква зимна трапеза е без кисело зеле поръсено с олио и червен пипер. Какъв зимен махмурлук е без зелев сок с праз, червен пипер, че и черен такъв. Каква е зимна постеля, без да се озвучава и стоплена от палаво припръцкване от преяждане с кисело зеле. Ако сте от гражданята и си подпирате с зелето с паве и му слагате цвекло за цвят...губите много от насладите на живота. А изживяването да изхвърляш кисело зеле посред върло лято, когато чернотата му вече буквално поглъща светлината и има признаци на нов вид живот...безценно ;



-                      Сланина/продукти от субпродукти – всеки с поне малко опит с освинването ще ви каже, че от прясна свинска кожа и топли джумерки най-добре се посира. Това трябва да ви е урок за цял живот. А някои с палаво изражение ще обяснят, как се пълни бахур и то не по начин по който то го знаеш/правиш. За сланината не знам какво да добавя. С червен пипер си е класика, а леко бъзната на скарата е медец. Но и с нея внимавай, че...абе няма хубаво последействие. Не че хамел като теб има наяждане;

-          Портокали/мандарини – е, Коледа идва все пак, трябва и друго не само свинщина. Или по-точно, друго освен свинщината. Вече си пораснал и не ти дават кесии с цитрусови плодове, румънски платняни носни кърпички, марципан и някоя банкнота, която впоследствие ще бъде брутално иззета от родителското тяло, защото да не я изхарчиш за простотии. По-точно, те да я изхарчат за простотии. Та вече сам трябва да си ги купуваш тези неща, пък и знаем, че никоя част от портокала/мандарината не отива зян. Семките се плюят деликатно от балкона отгоре случайно минаващите минувачи, а корите се остава да освежават въздуха. А се хвърлят някъде между Трифон Зарезан и 8-ми март, че вече хептен изсъхнали. Колкото теб един вид.


 

Бонус:

-                      Щолен/коледни сладкиши – не бе, майтап, ти луд ли си. Най-много някой тиквеник да издумкаш, което те прави своеобразен канибал, но да не продължавам по темата. Що се отнася до сладко, може и някой шоколадов дядо мраз да отразиш, и то ако пресрамиш да си купиш, след като си се подготвял минимум седмица психически за това. Тя магазинерката те знае, че си сумсук, така че няма нужда от притеснение;


-                      Праз – студено време праза си е класика. Осмърдяването с чесън и лук е актуално през цялата година, затова празът носи лека нотка на екзотичност сред палитрата на аромати, особено актуално през зимата. Празненикът е класическа закуска, а още по-класическото как цялата къща мирише на този деликатес. Ти не оставаш по-назад, но пък нали ще се къпеш на Коледа, хайде сега. Всички знаят, че си писюр паткан, недей се франчуля.

 

Надявам се, този списък да ви е полезен и помогне през студените месеци. Естествено могат да се добавят и още продукти, може и да се извадят, зависи от вкуса на потребителя. А ти зимно време много, много не подбираш за консумация, че сега ти се е паднало. Пък нали си обещал, че след празниците се заляваш да правиш тяло за лятно време на плажа. Нищо, че като дойде това време, се успокояваш, че ти имаш тяло, даже е било антитяло и си мислиш, че си забавен. Не, не си, спри с чичовските шеги, недей повече.


Все пак ще трябва и подходящ музикален фон за консумацията/плюскането на изброените горе храни

Няма коментари:

Публикуване на коментар