С вероятно подзаглавие: И започнеш да ръсиш попръжни след
фразата „Бахти бахъра”. Естествено като други мои писания, това е вдъхновено от
такова в женски сайт с почти същото заглавие. Там ни препоръчават храни тип
сьомга, сардина, ленено семе, сусам и такива подобни. Нека да си ги ядат и
попръцкват коледно, но по евростандарти. Това писание ще е за баш
задължителните храни по бахърливо. И то тях се попръцква, но някак по
паганистично и следващо зова на природата.
-
Кьопоолу – знам, че не
го обичаш и звучи като бивш играч на Милан, отишъл в вечния и кръвен противник,
ама ще го ядеш, къде ще ходиш. Цяла есен баба ти си е чупила ръцете да ти го
направи, че да има какво да плюскаш, михлюзин такъв. А оправдания, че в него
имало чесън и ще миришеш, което ще попречи на любовния ти живот, не вървят. Той
този ти твой живот знаем го ние, в един ленивец има повече живец;
-
Обща туршия – задължително
от бидон. Задължително стояща на завет в мазата. Следствие от това,
задължително е ледено студена, което довежда, че всеки път ти стават на чукан
ръцете, като бъркаш. А както много добре знаеш, на дъното остава най-хубавото –
морковите, конопидата (по градско му - карфиол) и йелерма (по градски му –
земна ябълка, гулия). Ама пък после ти е доволно на корема и не особено доволно
като се сетиш да я изхвърляш август месец догодина. Което ни довежда до...;
-
Кисело зеле – както много
добре знаем – първо се слага киселото зеле, след това зимните гуми. Народ с
такова мислене, няма умиране. Та каква зимна трапеза е без кисело зеле поръсено
с олио и червен пипер. Какъв зимен махмурлук е без зелев сок с праз, червен
пипер, че и черен такъв. Каква е зимна постеля, без да се озвучава и стоплена
от палаво припръцкване от преяждане с кисело зеле. Ако сте от гражданята и си
подпирате с зелето с паве и му слагате цвекло за цвят...губите много от
насладите на живота. А изживяването да изхвърляш кисело зеле посред върло лято,
когато чернотата му вече буквално поглъща светлината и има признаци на нов вид
живот...безценно ;
-
Сланина/продукти от субпродукти – всеки с поне малко опит с освинването ще ви каже, че от прясна свинска кожа
и топли джумерки най-добре се посира. Това трябва да ви е урок за цял живот. А някои
с палаво изражение ще обяснят, как се пълни бахур и то не по начин по който то го
знаеш/правиш. За сланината не знам какво да добавя. С червен пипер си е класика,
а леко бъзната на скарата е медец. Но и с нея внимавай, че...абе няма хубаво последействие.
Не че хамел като теб има наяждане;
-
Портокали/мандарини – е, Коледа идва все пак, трябва и друго не само свинщина. Или по-точно,
друго освен свинщината. Вече си пораснал и не ти дават кесии с цитрусови
плодове, румънски платняни носни кърпички, марципан и някоя банкнота, която
впоследствие ще бъде брутално иззета от родителското тяло, защото да не я изхарчиш
за простотии. По-точно, те да я изхарчат за простотии. Та вече сам трябва да си
ги купуваш тези неща, пък и знаем, че никоя част от портокала/мандарината не
отива зян. Семките се плюят деликатно от балкона отгоре случайно минаващите
минувачи, а корите се остава да освежават въздуха. А се хвърлят някъде между
Трифон Зарезан и 8-ми март, че вече хептен изсъхнали. Колкото теб един вид.
Бонус:
-
Щолен/коледни сладкиши – не бе, майтап, ти луд ли си. Най-много някой тиквеник да издумкаш, което те
прави своеобразен канибал, но да не продължавам по темата. Що се отнася до
сладко, може и някой шоколадов дядо мраз да отразиш, и то ако пресрамиш да си
купиш, след като си се подготвял минимум седмица психически за това. Тя магазинерката
те знае, че си сумсук, така че няма нужда от притеснение;
-
Праз – студено време праза
си е класика. Осмърдяването с чесън и лук е актуално през цялата година, затова
празът носи лека нотка на екзотичност сред палитрата на аромати, особено актуално
през зимата. Празненикът е класическа закуска, а още по-класическото как цялата
къща мирише на този деликатес. Ти не оставаш по-назад, но пък нали ще се къпеш на
Коледа, хайде сега. Всички знаят, че си писюр паткан, недей се франчуля.
Надявам се, този списък да ви е
полезен и помогне през студените месеци. Естествено могат да се добавят и още продукти,
може и да се извадят, зависи от вкуса на потребителя. А ти зимно време много, много
не подбираш за консумация, че сега ти се е паднало. Пък нали си обещал, че след
празниците се заляваш да правиш тяло за лятно време на плажа. Нищо, че като дойде
това време, се успокояваш, че ти имаш тяло, даже е било антитяло и си мислиш, че
си забавен. Не, не си, спри с чичовските шеги, недей повече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар